30 december 2008

Gott Nytt År..... 2009

Nu drar vi till torpet, ett riktigt Gott Nytt År önskar jag er alla!





29 december 2008

Mums fillibabba

Sent om sider blev det middag även i vår stuga,
dessutom en måltid som heter duga.....
Jisses nu fick jag till lite rim också så härpå kvällskvisten.
Det var så gott, Pilgrimsmusslor Provencale!!!
Halstrade pilgrimmer med rödvinssås, knaper bacon, harricots verts o tomater i vitlökssmör , pommes anna. Därtill ett gott glas Pinot Noir, "Gumfields" från Nya Zeeland.
Borde valt en annan färg på tallriken bara, så hade det varit fulländat!


Det var en gång en pus.....

Jag får ofta frågan hur man kan döpa en kisse till nått så korkat som Pusan, vill bara påpeka att det är jag helt oskyldig till...........
Dottern som levt och verkat många år i Norge skaffade sig i samband med att hon återvände till hemlandet en äkta svartvit bondkatt från bondbyn Alby i västra Medelpad. Pus betyder nått i stil med kattunge på norska, därav namnet Pusan.
För mig som är inne i sjukvårdsvärlden är pus nått gegga som kommer ur små sår....
Efter att dottern o katten levt lycklig ihop några år råkade dottern ifråga drabbas av den stora kärleken. Enda kruxet var att den kärleken var jätteallergisk mot katt..........
En oktoberdag för drygt 3 år sedan knackade en stackars Pus på min dörr och bönade så vackert om att få flytta in och bli kompis med våra två hundar!!!!
Det var lite tufft för henne första halvåret, lill-Fridas mamma Lita även kallad för "The mean Cat-Killing machine" var mest sugen på att äta upp den stackars katten. Livet blev betydligt enklare och roligare för Pusan när Lita pga ålder åkte till hundhimmelen.
Idag är våra två husdjur bonkatten Pusan och fågelhunden Frida de allra bästa kompisar.
En annan gång skall jag berätta om några av de nio liv som Pusan har förbrukat!

Här en bild på Pusan och Blenda. Blenda är den som är platt och Pusan är den som är ovanpå!!!

Många gånger har man råkat kliva på katten när man skall lägga in ved i kaminen.
I skymningen är det svårt att se vem som är vem i allt det svart vita.

En typisk Pusan Position, ryggläge i stugvärmen!

Det är hårt att Skita i Snöyra!!!

Följa John!!Pusan och Fridan på snövandring







28 december 2008

Gammelgranen

Undrar hur många jular den har stått där på samma plats? Undrar hur många människor som genom åren har passerat förbi den ståtliga tvåstammade jätten ???
Den är bortåt 25 -30 meter hög och stammen är grov som bara den.
Granen pryder sin plats så fint där den står i hörnet av vår tomt. Måtte den orka stå där lika rakryggad i många år till.

Nu är vi hemma igen i vårt röda hus efter julfirandet i småland med barn och barn-barn. Det har varit en traditionell jul med god mat, klappar, tomte osv. Till vår stora glädje kom det till och med några vita snöflingor på julaftonsmorgon. Alla nöjda och glada.

En liten ovanlig avslutning på julaftonkvällen blev det dock för min del. Någon dag innan vår julresa gjorde jag en stor saltomortal på gården hemma. Isbana med ett tunt snötäcke på...... Behöver väl inte säga mer än att det gjorde riktigt ont i höger höft när min kropp landade och jag såg ut som en snöängel igen. Kändes dock som om det mesta var helt i kroppen. Men efter 85 mils bilresa var jag inte lika kaxig. Därefter en vaken natt med smärtstillande medikamenter i sonens katakomber ( gästrummet i källaren). Bestämmer mig för att jag nog måste uppsöka sjukvård när jag kommer hem. När klockan var slagen 22.00 på julaftonskvällen gick det inte längre, även en gammal sjuksköterska kan behöva ringa sjukvårdsrådgivningen ibland tydligen.
Med gråt i rösten ropar jag på starkare tabletter. De säger att jag är välkommen in med en gång, röntgenavdelningen har öppet till kl 23.00.
Snälla sonhustrun skjutsar mig de ca 2 milen till akuten!
Jättebra omhändertagande av trevlig personal. Jag som annars tycker att ortopeder är dryga och märkvärdiga, men inte denna julaftonskväll. Sådan förtjusande doktor har man sällan skådat. Men jag drog åt mig öronen lite när han sa att om det är en spricka blir det inget spikande av förrän imorgon.... Inte sjutton ska nån slå in en spik i mig inte.
Som tur va såg mina lårben så hela och fina ut....
Det var troligen en rejäl blödning på djupet som tryckte på alla möjliga och omöjliga nerver. Fick med mig lite rejäla värkpiller och natten var räddad!!!!
Det är nog som mina arbetskamrater säger...... Du ska inte vara ledig för du gör dig bara illa då!!!!!

21 december 2008

Fjärde ljuset tänt

Nu är det inte långt till julafton. Mannen har hängt upp kokosnötter och pysslat om småfåglarna. Jag har tillbringat rätt mycket tid i köket. Havrekexen blev helt okey.
Men Inger, mandelmusslorna, inte riktigt lyckat!!! Goda är dom och vackra så länge dom ligger upp och ner. Chocken kommer när man vänder andra sidan upp. Så såg inte dom ut som serverades på min barndoms julbord. Det är nya tider nu, nya farmödrar, nytt utseende på bakverken....... Revbenspjällen puttrar i ugnen och så här långt bådar det gott, ljuvlig doft. Middagen står också på spisen, idag blir det en hederlig kalops.

20 december 2008

Julbad, dan före dan före dan före dan före dopparedan....

Funderar...... varför stressar folk så mycket nu för tiden? Borde inte advent och julen vara fylld av glädje, förväntan, njuta av dom små tingen och varandra ??? Folk jagar runt, konsumerar och gör allt för att skapa den perfekta julen. Jag har gett upp, ingen julstress mer för min del. Medan mannen fyllde badtunnan och eldade med björkveden till en gosig temperatur, åkte jag till staden och beskådade julruschen där. Köpte två julpyjamaser, en till mannen och en till mig själv. Skönt att krypa in i efter badet. Imorgon skall det fjärde ljuset tändas, undra om slarvmajan Lilla B lyckas få fjutt på ljusen???? I vår stuga skall det imorgon bakas mandelmusslor, havrekex , tillverkas lite lingonkola och kanske nåt mera gott.......
Tomtefar myser, tomtemor hämtar pilsner och korv.....


Till alla er som nån gång delat tunna med oss och klagat på att det är på tok för hett däri och känt er som kokta kräftor vill jag säga att tomtefar fick till en alldeles perfekt temperatur. Om man reser på sig och tittar runt hörnet på lekstugan, den blivande vedeldade bastun, kan man några hundra meter härifrån se karanvanen av bilar som är på väg från det stora köpcentrat. Där har dom kvällsöppet till kl 22.00, stackars satar. Va skönt att vi har det så gott i badet!!!


Lite god mat fick vi också till, pasta med lax på thaivis. Gott.





18 december 2008

Kaxiga fåglar

Nu har jag beställt en klapp åt mig själv Brutus Östling har kommit ut med en ny bok: kaxiga fåglar. Hans böcker har en given plats i min läshörna. Bilderna är alltid magiska!

14 december 2008

Tredje ljuset tänt

Idag har vi mest hållit oss innomhus. Tänt tredje ljuset och druckit glögg. Lyssnat på julmusik: vacker är han inte med sina nikotinfärgade fingrar och tandlösa leende, men sjunga kan han. Huset var i ett bedrövligt skick, så lite städning har också stått på programmet. Till och med ett par tomtar har dykit upp under dagen.





13 december 2008

Helg i stan.

Nu har vi en "hemma i stan helg", skönt det med ibland. Som tur är har vi naturen inpå knutarna även i storstan. Mannen och jag har ägnat hela denna vackra lördag åt snöröjning. Varit uppe på taket och tinat fram parabolen, skottat fram badtunnan, växthuset, klätt av de snötyngda pilarna deras tunga snöklädsel. Vill inte att våra stora vackra klotpilar skall gå samma tragiska öde tillmötes som Flädern, den har ju knäckts mitt itu av snötyngden. Snöspadarna, snölassen och slungan har gått varm hela dagen. Skönt att slå sig ner framför brasan med varm glögg och lite tilltugg. Och nu har vi TV bild också..............

Du får klicka på bilderna så blir dom lite större!
Som tur är döljs motorvägen som går några hundra meter bort av björkarna, snön dämpar också oljudet från bilkaravanerna som går mot det stora köpcentret.

Grillen på framsidan är sig inte riktigt lik...


Även växthuset behöver få lite avlastning, annars brakar fler glasrutor.

Tunnan skall ju fram till årets julbad.

Inte undra på att vi inte har haft nån Tvbild, helt igenisade microvågshuvuden. Lite varmvatten gjorde susen.





12 december 2008

Oj är det jul snart....

Lite konstig är det! Jag har ännu inte drabbats av Tomte-stressen. Men den lär väl komma, brukar slå till som värsta slaget i magen. Är det julafton redan, oj bara två dagar kvar och jag har inte köpt en julklapp och inte julbakat, julkorten då?....... inte då!! Varför hinner Alla andra Allting och varför sitter jag här och äter sushi och lyssnar på Högtryck????? Nått fel är det väl på mig....
Denna fredag är i alla fall mannen på krogen och jag har gjort en "Julförberedelse"!!!!! Jag har bakat saffransbullar fyllda med mandelmassa och rivet apelsinskal. Detta bara därför att jag vill bjuda mannen på gott Lussefika imorgonbitti. Jag klantade ju till det rejält på farsdag, då fick han sur mjölk i latten, inte kul. Vi får väl se om han hinner hem till morgonkaffet han är ju ute på fredagsparty! Min ambition är i alla fall att klä mig i min vackraste skrud och bjuda på lussefika. Skruden är väl min rödrutiga flanellpyjamas och eventuellt flismorgonrocken utanpå om det är kallt i huset. Vi får väl se vad som händer i gryningen. Borde ta in med ved, jobbigt. Skiter i det.


Kollade på mitt favoritprogram På Spåret i köket medan jag bakade bullar.
Tänkte sedan slötitta på den omtalade Idolfinalen och inta den efterlängtade sushin. Vädrets makter ville annat, snötäckta huvuden , dom i parabolen vill säga.....ingen TVbild.
Dax för en Singha till, tror jag byter till Winnerbäck nu. Längtar lite efter Söndermarken. Skiter i Tv:n . Och till sist önskar jag er alla en trevlig helg.





08 december 2008

Hängbjörk


En snötyngd björk på torpet. Har fått för mig att den kallas glasbjörk, men jag är lite osäker på om det stämmer.

07 december 2008

Grilldax.....Söndagsbilden 2

Hemma igen!
Det finns en del i bekantskapskretsen som anser att hissen inte går ända upp på oss här i huset, att inte alla gafflar är på plats i lådan....... dom säger att det inte är normalt för dryga 50åriga tanter och gubbar att stå ute i snön med pannlampa och grilla. Jag fattar ingenting, i min värld är det helt normalt.

Kvällsmaten idag blev såååå god......
Grillade tunna spjäll med en god italiensk rosmarin rub ( Jonas Borssen´s bok Killen vid grillen). billans supergoda coleslaw och mannens egenhändigt hemmagjorda friterade pommes.. givetsvis slank det ner ett glas rött idag med .
Dagens ord: Ta tillvara på det goda i livet innan det är försent!




Söndagsbilden


Nu är korgarna proppfyllda med ved, både nere i köket och på övervåningen. Skönt med ett rejält lager ved inne när vi kommer till torpet nästa gång.

06 december 2008

Vinterland




Det är nått vi glömt
Nått som föll av längs vägen
Nått glas som aldrig blev tömt
En sång som aldrig blev sjungen till slut
Ett hus som aldrig blev byggt
En ängel i snön som aldrig fick vingar och flykt
Ut ur stan bort från slasket och sorgerna
Bort från TV och tidningar och terror och trängsel på torgena
Här står en gran det har stått här i hundra år
Full av snö i sitt gröna doftande hår
Den knirrande knarrande vägen fram i ett Vinterland
U.L
I ETT VINTERLAND 2000

05 december 2008

Fredagskväll på Torpet.

Alltid lika spännande att komma fram till torpet...... Lyser alllt i fönstern som det ska?? Lever hydroforen så att vi har vatten??? Hur kallt är det??? Har vår käre snömannen skottat med traktorn så att vi tar oss in??? eller måste vi SKOTTA oss in? Råttinvasion????

Mycket snö mötte oss när vi kom fram, kolla snöhänget utanför sovrummet!! Fint skottat på gården, tack snömannen. Alla fönsterljus lyser, glad är jag för det. 13,6 minusgrader ute och 13,4 plusgrader inne. Grythyttans skogsglögg i glaset. Björkved i vepanna och braskamin. Omaha i örat, vad mer kan man begära???



Nu har Frida pulsat en "väg"så att vi tar oss in. Djuren är alltid överlyckliga över att komma hit. Vi tvåfotade tycker också att det är skönt å komma hit. Till lugnet och friden. När man går ut i kvällsmörkret med Björnlampan i handen är det så tyst att det nästan gör ont i öronen. Ni vet väl att mannen min har BJÖRNFROSSA!!!


En del moderniteter finns även på Torpet: Givetvis en stereo annars kolavippar jag. Den här helgen är det Uffe´s Omaha och ACDC`s Black Ice som höres i våra öron. Värmande god mat serveras också, OssoBucco och risotto Milanese och en god röd Italienare därtill. NU SNARKAR MANNEN I SOFFAN FRAMFÖR BRASAN SÅ ATT DET DÅNAR. Och pigg är jag..... Ett par till trevliga prylar här på torpet är min kära IPOD och det TRÅDLÖSA MODEMET fast just nu hackar och krånglar det så jag ger snart upp för ikväll. Sätter mig framför brasan och lyssnar på Uffe till akompanjemang av mannens högljuda snarkningar. Bredvid mig ligger Pusan och Frida, båda med magen i vädret. VILKA SLÖHÖGAR!!!
......och vi gjorde upp en eld
i kaminen och drack ett par glas rött
och det blev natt efter en lång dag, lång kväll.
Och vi var inte där
inte här
ingenstans och överallt
i transit, på väg
Här kommer jag ur en gränd
både känd och inte känd
Lär dig älska mörkret
Hämta ljus och tänd
Jag vaknar på morgonen, en dröm hänger kvar........
U.L
Omaha, Lär dig älska mörkret.

03 december 2008

Tantgrubblerier

Vad kännetecknar en tant? När övergår man från tjej till tant? Säger det plötsligt poff och så har man blivit tant, eller är det nått som kommer smygande? Nu har slottsträdgårdsmästaren fått mig att ta en ordentlig funderare på ämnet TANT. Är det åldersrelaterat, eller sitter det i gråa håret?

Jag tror faktiskt att det är ett tillstånd som sakta kommer smygande! Helt plötsligt är man där, man har ett annat lugn i kroppen. Dom små tingen livet är det som betyder nått. Man hetsar inte upp sig för småsaker. Det är ett stort nöje att bara sitta och titta ut genom köksfönstret på alla småfåglar som far runt och festar på nötter och frön. En kopp te eller ett glas rött framför brasan, blädddra i en frökatalog och drömma om våren.........Man känner sig fortfarande ung trots alla gråa hår och en fet rumpa. När jag var runt 45 år slutade jag färga håret, började röra mig saktare och blev nog lite mer eftertänksam. Det var nog i den vevan jag blev tant!!

Tant är för mig inte nått som har med ålder att göra, utan en känsla eller ett tillstånd.
Och det är skönt att ha blivit tant.



Då började jag också se det vackra i de blommor som min egen mor vurmat så för och som jag tyckt vara töntiga och tråkiga. Pelargon, ros och fuchsia och andra Tantblommor.

Göteborgskan


Mrs Popple


General Monk

02 december 2008

Äntligen......

Ikväll har det snöat ordentligt. Vi har skottat snö och jag har gjort årets första snöängel. Vet inte vem som har mysigast i snön, jag eller Frida. Nu är hela uppfarten skottat. Det verkar komma mer, men det är ju i allafall lite mindre att skotta innan man skall till jobbet imorgonbitti. Synd bara att det är så nära nollgradigt, snön lär väl smälta snart.



Nu är frågan om det blir en kopp te eller lite glögg i stugvärmen.



01 december 2008

Vilken djäkla dag......

Det började skita sig redan strax efter 07.00 imorse! När jag skulle parkera i jobbargaraget började det det krascha under fötterna. Av någon underlig anledning befann sig mannens fina exklusiva solglasögon under pedalerna. Laddade en halvtimme innan jag vågade ringa och berätta vad som hänt. Inte kul, dom är nu dödsförklarade.....nästan jag med!!! På lunchen när jag var hem och rastade Fridan passade jag på att stuva in en massa sopor och tomflaskor i bilen och det var inte lite skräp. Tänkte försöka flexa ut lite tidigare på eftermiddagen och åka till återvinningen. Ser när jag sätter mig i bilen igen efter avslutat arbete att soppan inte kommer räcka så långt, som vanligt är min uppfattning att man skall vänta så länge som möjligt med att tanka men nu går det inte vänta längre. Och jag vill påminna om att jag bara fått soppatorsk en gång i mitt långa liv. Väl på macken har jag lyckats få pinnspärr på min kod. Trasslar och krigar länge mot både kortbolag och lilla stationen, helt säker på att JAG inte åstadkommit någon spärr. Efter ca 45 minuter i telefon och flertalet rusningar in till macken kan jag åka vidare med full tank och svettig panna, mot soptippen!!!! JAHA klart som attan, två långtradare står fast i halkan i värsta slingerbackarna uppemot återvinningen. Bara att backa hela långa vägen ner mot stora vägen, inte kul: slingrigt, halt, mörkt och ingen sikt bakåt på grund av allt skit i bakluckan. Hem med allt skrot i bilen, nytt försök imorgon.

Å sen då blodpudding hade vi tänkt som start på matveckan, bacon och rårörda lingon. Tycker att jag efter dagens övningar skulle må väl av ett glas vin till bacon stekningen. Tar fram reservdunken som inköptes före helgen, utifallatt behov skulle uppstå. ( avnjuter annars mest rött på flaska). URRRRRRK .. helt odrickbart. Utgrävning i plastkasseskåpet, hittar ett skrövligt kvitto. Här ska reklameras. Käre systembolaget är mycket tillmötesgående, lämnar dunken och får pengarna tillbaka. Satsar nu på några säkra kort, Campoletti och Alleswerloren. Mannen korkar upp en vinare och jag slår på spisen igen, det börjar spraka i baconen och det känns som maten och kvällsfriden närnmar sig. Frida får ett smaskigt grisöra att mumsa på. Men då utbryter paniken igen. Vart FAAAAN är blodpuddingen? Inte i kylen och inte på diskbänken. I min säng ligger däremot ett plastemballage som innehållit 5oo gram blodpudding. Hundeländet har stulit middagen igen!!! Och dessutom har hon fått ett grisöra till dessert.
Mannen och jag förärades en stekt macka med ost, tomat och gott bacon. Campolettin var god.Dagens motto hämtas från Pyton`s Life of Brian