31 augusti 2009

Elisabet från Visby


Den här zonalen kommer från Sutarve handelsträdgård på Gotland. Den kom till mig i mitten av maj i år. Den färdades genom landet inslagen i en gotländsk dagstidning tillsammans med en kopia av ett brev från mannen som äger "orginalet".
Den har funnits i hans hus i Sankt Olofs gränd i Visby. Det var hans mormor som haft pelargonen, hon hette Elisabet och föddes 1887 och dog 1963. Efter hennes död har hennes make och sonson hållit pelargonen vid liv.
Kronbladen på blommorna sitter kvar även när blomman börjat blomma över, så den skräpar inte så mycket.

Färgen kommer bättre till sin rätta mot en annan bakgrund än rött, klantigt av mig!!

30 augusti 2009

28 augusti 2009

Fredagsmys.


En fartfylld vecka på jobbet, surströmming och trevligheter med arbetskamraterna.
Äntligen fredag. I brevlådan: Allers Trädgård, sms från schenker "ditt paket från adlibris har kommit, Svamplycka och Perenna rabatter...... En lugn kväll, bara mannen och jag. Grekisk föda, souvlaki, greksallad, friterad aubergine, calamares , tzatsiki och ett gott rött därtill.

Imorgon händer det nått stort! Jag skall få vara barnvakt till barn-barnet A , 8 veckor gammal. Mamman och pappan ska på 30-års kalas, och A skall få stanna så länge den medhavda, urpumpade brösmjölken räcker. Premiärätning på flaska, risken är väl att han blir skogstokig när det kommer en plastgrej och inget bröst i munnen:) Längtar gör jag.

23 augusti 2009

Monsterängeln


Nu har jag samlat mod, det är dax att visa upp mitt monster. Jag är inte alls stolt över att vara ansvarig för denna jätteängel........ Men jag hade inte hjärta att kapa ner den i våras när den började knoppas och blomma redan i garaget där den vinterförvarades. Den är sju år gammal, den har en kompis till som är lika gammal men som fått växa mer buskigt. Den här bestämde jag mig för när den var liten att jag ville göra till ett uppstammat litet träd. Når nu en höjd av 290 cm, kronan når 150 cm i diameter, trumpeterna är dryga 35 cm långa och stammen ca 7 cm i diameter! För dagen blommar ca 40 trumpeter och hur många knoppar som helst väntar på några veckor till med sol för att slå ut. Sedan kommer vi till det där roliga när mannen skall hjälpa mig få in monstren till sin vinterförvaring, det vågar jag knappt tänka på. Cirkus lär det bli då i billans trädgård!


Nervös är man varje dag på jobbet, när det blåser halv orkan ute. Men peppar, peppar vårt tillverkade tippstöd håller än. ( Vi har förankrat den på en stor trädtrall för att hjälpa monstret hålla balansen, inte så vackert men....)

Bollnäs


Den här brokbladiga pelargonen köpte jag för ca 4 år sedan hos min lokala handelsrädgård. Mycket tålig och blommar rikligt varje år. Jag tror att det är en likadan som Eva, "Med fingrarna i (j)orden" har.

I Susanna Rosen´s Stora Pelargonboken, kan man läsa följande om "Bollnäsen", blomman är enkel och mellanrosa. Bladverket mellangrönt med vita kanter. En gammal sort som odlats länge i Sverige. Påminner mycket om en sort som heter "Leamington". Kanske är det tom samma sort, men det ursprungliga namnet har gått förlorat när vi i generationer har spridit sticklingar.

22 augusti 2009

Regnig lördag

Idag har regnet vräkt ner mest hela dagen. Därav huvudsakligen inomhus aktiviterer. Några timmar med sonens två kattor, jag är kissevakt åt honom några dagar. Den ena katten har en långhårig kostym och fodrar regelbunden borstning, hon tycker det är jätteskönt när hon får sin pälsvård. Sedan står allt hår rakt ut, hon ser ut som en bautastor hårboll!
En tur till Berlin, höjdhoppet var ju spännande vilken kämpe den där Steven Hooker.
En fin matlagnings-stund i köket hann vi även med, ett glas rött och lite blues via spotify.


Ett av husets favoriträtter, Ossobuco alla Milanese. Till det lite rött, italienaren Monti Garbi, klart värt sina 99 kronor.


En liten pannacotta till efterrätt, denna gång med smak av espresso och en dutt amaretto. Enkelt och mycket gott!

21 augusti 2009

Kura Skymning.


Sommaren går så sakteliga över till höst, uteplatsen sluts in i mörker allt tidigare för var kväll som går. En kopp te, tända ljus en sprakande brasa och en god bok. Så får det bli! Tid för vila. Tid för frid och lugn.
Må så gott i helgen !

19 augusti 2009

Påfågelöga.


Ett mål och en önskan i sommar har varit att fånga en vacker Pågågelfjäril på bild. Idag efter lunchpromenaden när jag kom hem till trädgården var den där, hur vacker som helst! Och jag hade otroligt nog kameran runt halsen......


Senaste veckorna har det varit mycket gott om fjärilar i trädgården, har läst att Påfågelögat föredrar blå och röda växter. Vi har som bekant mycket tistlar i omgivningarna och där har jag sett flera, men då givetvis ingen kamera med mig. Idag valde den en solgul maskros, och jag var där:)



Några som jobbar hårt i trädgården är getingarna, det kryllar av dom i stockrosorna. Dom blir så "pollentyngda" att de nästan inte orkar lyfta.

Grattis på 32-årsdagen.


Det är idag trettiotvå år sedan jag blev mor för första gången, en vacker liten flicka blev född. Söt men ack så enveten och bestämd hon var, redan då........ Grattiskramar från mamsen!
Vi ses i eftermiddag!

18 augusti 2009

Sensommar eller höst?


Det känns höst i luften, och får man tro på rönnbären så kan vi vänta oss en bister vinter. Men lite sommar är det allt kvar, gräset är fortfarande frodigt grönt och träden har ännu inte börjat skifta färg.
Ängamat, knäckemacka med ost och billans gurka.

17 augusti 2009

Cattolica



Zonal, enkelblommande, kraftigväxande och "smultron och mjölk"

Gustav Sandgren, Veronica Wagners far tog med sig ett skott av denna pelargon från Italien. Skönheten döptes till Cattolica efter staden den kom från. Veronica Wagner har skrivit boken "Älskade Pelargoner".

Gurka


I långa reder växer dom, mina gurkor. Ovanligt raka i år, undra varför?

Trädgårdskalas


Helgen som gått har bjudit på sol och regn, på glädje och allvar.

Lördagen ägnades åt lekar, sjukamp och kräftkalas. Mycket trevligt, jag älskar fåniga lekar, allsång och annat spex. Mest gapskratt hördes under stövelkastningen och grodspottningen....... Mot kvällningen satt det fint med de tre K:na - Kantarell, Krondill och Kräftor! Mums filibabba.

14 augusti 2009

Pelargonium "Cardinal Orbit"


Satte åtta stycken frön i januari. Storblommande kardinalröd färg. Alla plantor tog sig bra, tog lite tid innan de började blomma för fullt. Det kan man väl i och för sig varken skylla på mig eller pelargonen, ansvaret ligger nog hos vädergudarna som styrt julisolen. Massor med knopp, riktigt fina och kraftiga är dom nu.
Ännu en helg närmar sig, här blir det lekar, femkamp, kräftätning och förhoppningsvis massor med sol. Må så gott !
Tack E och I för skönsången och uppvaktningen!

10 augusti 2009

Penstemon Whippleanus


Ibland är det spännande att utmana ödet, att testa nått nytt! Jag beställde från Impecta en påse med Penstemonfrön, dom verkade ganska bökiga att driva upp. Grotiden 3-12 månader, sådde dem i januari, täckte dom med snö enligt konstens alla regler. Inte mycket till liv har jag sett i den byttan..... Den hamnade till slut i en skyddad vrå under burspråket på baksidan, glömdes bort. Men idag blev jag riktigt brydd, massor med små fina plantor. Nu har dom blivit ompysslade och fått en bra plats i barnkammaren för att nästa år få komma till sin rätta plats.


Den här bilden har jag lånat från Impecta. Dysterpenstemonen är en ovanlig nordamerikansk sort. Mörkt violetta klockor med djupgrönt bladverk, skall ge ett mystiskt och intressant intryck i perennrabatten eller stenpartiet. Det låter väl bra? Vi får väl se nästa år vad det blir för resultat.

Lycka, lycka.




Asarnas Valkyria


Jag är väldigt förtjust i enkla zonalpelargoner, här är en till av de mina.

Zonal / äggskal. Enkla rosa blommor med röda fläckar.

07 augusti 2009

Trevlig helg


Med den ståtliga riddarsporren vill jag önska er alla en trevlig helg!


Jodå man kan lasta riktigt mycket på en cykel, det går till och med att helghandla:)

Torsdagskväll i Augusti


Mannen längtade ut i naturen när han kom hem från jobbet. Det blev en tur längs kusten några mil norrut. En skön kväll vid Holmö brygga. God mat och vacker utsikt.


Vi åt restaurangens specialitet, sk Tynderöfläsk, en underbar lax med färskpotatis, primörer och en vinsås. Smart sätt att fånga upp regnläckor i taket, kesoburkar.......



Undra om det är på grund av att jag är född i kräftans vänkrets som jag trivs så bra vid vatten?



Vattenskidåkaren försvann visst i vattenvirvlarna......



Ett svanpar med fyra ungar, den ene vuxna kom på efterkälken och syns inte i bild. Det var nog mannen, dom brukar ju va lite sekasamma!



För övrigt bestod min dag av klippning, både gräset och håret. Fast egentligen gick inget av dom riktigt bra, gräsklipparen gick några meter sedan började den hacka och hosta. Jo jag hade fyllt bensin, det är väl nått tändstift eller nått som bråkar. Och det iddes jag inte ta itu med, jag har ju faktiskt semester. Jag tänker göra ett nytt försök ikväll när det blivit lite svalare.

Och frisyren är jag heller inte riktigt nöjd med. I min släkt finns två hårtyper, en del blir flintskalliga, en del har tjock, lockigt hår och blir gråhåriga vid typ 30års ålder. Jag tillhör den senare, det får man väl i och för sig vara tacksam för. Men det ställer stora krav på den som klipper, nu var min ordinarie frisör på semester så det blev till att låta en av de andra på salongen ta itu med skallen. Man måste ta ur ordentligt på sidorna om det inte skall se ut som en stor vintermössa efter två veckor. Men hallå nu kommer jag att se ut som en conehead i två veckor frammåt, skalperat på sidorna och en stor boll högst upp. För att inte tala om de eländiga virvlarna i bakhuvudet....... Nästa klippning om fem veckor är som tur min vanliga frissa tillbaka.

frukost


Melon, serranoskinka, latten, två pressade apelsiner och papperstidningen
Och över allihopa så lyser MODER-SOL:)

06 augusti 2009

Efterätten fixad




Marodörer!



Lilla snigel akta dig, akta dig.......Låt min habanero vara ifred!

05 augusti 2009

Muurikka-mat


Grönsaker, lax, räkor, nudlar, massor med vitlök och chili, koriander till mig och persilja till mannen....mycket gott kan man göra på en muurikka. Jag njuter i fulla drag av att laga mat utomhus.

Augusti


Skymningstid, skördetid, skaldjurstid...............min tid är nu.

Augusta


Gammal zonal, enkla vita-ljusrosa blommor med mörkrosa mitt och kant.

03 augusti 2009

Fjärilsjakt och semester.

Efter två veckors hårt arbete är det nu åter dax för en semestervecka. Det är extra skönt med några lediga sensommardagar när man haft en sådan tidig sommarsemester som i år. Jag tycker att den här tiden av sommaren är underbar, ingen stress. Det är lättare att njuta och leva i nuet. Det man inte hunnit med i trädgården så här långt är det ingen idé att börja med, får vänta till nästa sommar...... Dessutom verkar jag få riktigt fint väder! Jag har njutit av mitt morgonkaffe ute i solen, gräset blänker av dagg. Jag har plitat ner en jättelång lista med saker jag VILL göra, inga MÅSTE göra saker. Men det kan mycket väl bli så att endast en bråkdel kommer bockas av, vi får väl se mot slutet av veckan..... Idag tänker jag börja med att plantera om några pelargoner som behöver lite större bostad. Eventuellt kommer nya uteplatsen få ett andra lager vitfärg. Förra veckan påbörjade jag ett långt blogginlägg, en liten resespaning jag gjort i Lubbe Nordströms "Öbacka" ( han som skrev Lortsverige) som borde färdigställas. Vi får väl se vad som blir gjort, inte omöjligt att jag bara kommer att sitta i nån stol och lukta på blommorna :)
Det blev i alla fall en rivstart här på morgonen, en fjärilsjakt av den ovanliga sorten. Brukar annars krypa runt i trädgården med ändan i vädret på jakt efter fjärilarna. Idag blev det en inomhusjakt, korkad fjäril som flög in i huset! Jag öppnade alla dörrar och fönster för att försöka locka ut den här gynnaren. Efter lång väntan och nedslag både här och där hittade den ut i solen.


Ett fjärilsnedslag på fårskinnet i "läs-musikrummet".