31 oktober 2009

Alla helgons dag

Ännu en torparhelg. Mannen, sonen och jag har tänt ljus på mors och fars grav, ett ljus för var och en av dom . Jag vet att jag sagt det förut, men jag säger det igen...mina föräldrars "viloplats" är så fridfull och vacker. Kyrkan ligger alldeles vid sjön och den kantas av många träd och fin natur. Kan det finnas en minneslund som ligger finare än denna? Ännu mer magiskt är det när skymningen lagt sig och alla ljusen brinner på kyrkogården. Jag har svårt att hitta ord för att bekriva alla känslor och tankar som väcks en dag som denna. Men Anita, som har bloggen De fyra blomsterhaven säger allt så fint i sin dikt "En tid att minnas". Jag njuter av hennes tänkvärd ord och är tacksam för livet här och nu.....


27 oktober 2009

Wallander och Anna Ternheim

Dagens filmtips om man gillar svenska polisserier får bli nya Wallanderfilmen - Prästen. Den var riktigt bra, perfekt tisdagsunderhållning!

Sopsortering

Idag var det inte speciellt trevligt att komma hem från jobbet. Frida hade ägnat sig åt att sortera i sopskåpet, där var både det ena och det andra. Äldsta produkten var från helgen....ben och rester från grillad clubstek, halvruttna bacon som legat gömd i kylen och mycket annat smått och gott! Det luktade mök i hela huset:(
Mannen fick städa, jag svor åt hundeländet, kastade mig i bilen och inhandlade hämt Thaimat. Det blev en kväll med käk framför tv:n och nya Wallander-filmen Prästen från Telias digitala filmbutik. Maten var god, filmen var bra, hunden ligger risigt till......misstänker att det blir en skitnatt! ( Fridas mage mår inte bra!)


23 oktober 2009

Lördagsgodis

En efterlängtad helg.
Tvättkorgen svämmar över. Hunden och katten har dragit in massor med grus, det knastrar under fötterna när man går. Skitiga fönster. Slut på muggpapper. Jag behöver gå och klippa mig. Slut på diskmedel. Köpt två nya cd:s och tre böcker. Imorgon får jag sova ut, troligen vaknar jag klockan sex...:)På söndag är det äntligen normaltid.
En skön och trevlig helg önskar jag alla som tittar förbi!


Birdie nam nam...


Praliner till mannen och billan....

22 oktober 2009

Trädgårdsläget

När jag på lunchen gick en sväng i trädgården i samband med den obligatoriska hundrundan såg jag dom här överlevarna. Dom kämpar tappert i höstrusket! Jag har i flera tidigare inlägg berättat om vad nöjd jag är med frösådden av dessa små violer. Dom har blommat och blommat.....För ett par dagar sedan när det hade varit flera kallgrader på nätterna såg dom lite ledsna ut, men idag sträcker dom små liven på sig och visar sina"ansikten" igen. Vilka små glädjespridare.



"Carpet Antiue Blue Wing".
Gyllengula blommor med lavendelblå vingar. Passar både i ampel och kruka samt som marktäckare. Bilden är tagen idag den 22 oktober. En ny favorit i billans trädgård!


Även lilla Louise Odier kämpar på, hon tänker inte ge upp i första taget......


De amerikanska blåbärsbuskarna lyser knallrött.


Den vita astilben är allt annat än vit......


Nävan bjuder även hon på lite färg i den för övrigt så gråbruna trädgården.
Snart är det helg igen, en efterlängtad normaltid närmar sig. Jag tillhör den lilla skara som inte alls gillar detta med att ställa om tiden fram och tillbaka. När jag föddes rådde endast normaltid, inte sommar och vintertid. Jag tycker det är ett eländes påfund........

18 oktober 2009

Söndagsfrid

En lång och skön söndagsmorgon framför brasan med miras "blåbärsgucka", latte, gott bröd, parmaskinka och färskpressad juice. En tur till sonen och hans kattor i Härnösand. Stuvat ved och donat lite i trädgården. Småfåglarna har fått lite mer godis. På eftermiddagen regn igen. Klippt håret på mannen. Tvättat ett par maskiner. Lagat en jättegod murikka-middag. Tittat på parlamentet. Om någon timme kryper jag ner i sängen och inväntar en ny arbetsvecka.


Iklädd flanellpyjamas och fliströja lagade vi vår söndagsmiddag. Det blev en hederlig Biff Rydberg tillagad på murikkan i bodegan . En lisa för själen att stå där i mörkret och laga sin mat utomhus. Regnet smattrade på bodegataket och matlagningsdrycken var god. Hade tänkt ta en bild på den goda maten på murikkan, men jag blev så sugen på maten att jag glömde bort det. Kan tillägga att vi åt inomhus och att det smakade gudomligt;)

16 oktober 2009

billans fredagsfunderingar

Gillar mina burkar fyllda med vinterns behov av torkad chili.
Det kommer att gå åt mycket fågelfrö i vinter, fågelbordet bemannas av fler och fler matgäster för var minut som går och dom käkar som galningar.
Det spöregnar ute. Veden skall in i vedboden i helgen.
Vi ska äta musslor och pommesfrites ikväll.
Trevlig helg!



14 oktober 2009

Sista knoppen.

Ännu en höstdag med en sol som lyser från en klarblå himmel. Hög och frisk luft, solen lyckas inte bjuda på särskilt mycket värme.......men vackert är det. De underbart röda höstfärgerna övergår mer och mer i nyanser av gråbrunt. För varje dag som går samlas fler och fler småfåglar vid fågelbordet. Det är mest talgoxar som hälsar på, men även en och annan sort som jag ej vet namnet på. I vinter skall jag ha fågelboken framme på köksbordet och lära mig lite mer om våra vänner småfåglarna. Om det går som planerat kommer en lastbil med 10 kubik björkved att tippas ut på gården ikväll , sedan blir det för mannen och billan att kavla upp skjortärmarna och stuva in allt i vedboden.


På lunchen idag tog jag den här bilden, vallmon har börjat knoppas igen. Den är nästan sprickfärdig trots flera frostnätter. Få se hur länge till den orkar kämpa.
Ha en god fortsättning på veckan!

11 oktober 2009

Torparhelg.

Under den kalla årstiden har vi alltid värmen på i stugan, även när vi inte är där. Vi försöker hålla åtminstone 12-13 grader inomhus. Det var nu ett par helger sedan vi var där, och då var det fortfarande varmt och gott ute. Det blev därför ej av att vi lämnade värmen på när vi for därifrån ! På fredagskvällen när vi kom fram var det minus 4,5 grader ute och plus 6,7 inne.........Burr, burr. Blossan 08 som stod kvar på torpet sedan i julas kom väl till pass. Efter ett par timmars vedeldande i braskamin och vedpanna var det varmt och gott . Lördagen gick som bekant i flanellpyjamasens tecken, vilsamt och skönt.


Natten mot söndagen visade kvicksilvret på närmare 10 minusgrader. Dagen som följde bjöd på klart och fint väder, luften var så där härligt krispig. Det låg till och med lite snö här och där i skuggiga partier.


Vi plockade gransris till att lägga på mor och fars gravar. Slog oss ner en stund på den stora stenen med utsikt över sjön. Mannen och jag smaskade på en varsin kexchoklad och Frida lyxade till det med en korvbit. Välgörande för kropp och själ........



Önskar alla som tittar in här hos mig en fin vecka!

Ransoneringskuponger, lamm och choklad.


Den här brickan har funnits i mitt barndomshem i hela mitt liv. Den tillverkades som ni kan se 1951, alltså 5 år före min födelse. Motivet är gjort av olika ransoneringskuponger från kriget.


Lördagsmiddagen på tropet blev så god så god. En saftig lammstek och potatiskaka.


Har jag berättat att jag är galen i choklad???


Inga problem för mig att sätta i mig en hel ask........kanske inte riktigt en hel, men väldigt många bitar slinker ner!

Asarnas Oden


En stjärnpelargon, förädlad av Brian West och Lotta Lundberg. Det är en sk miniatyrpelargon-en liten kopia av en stor zonal.

Bladen är mycket dekorativa, mörkt rödgröna med en ljusare kant. Den har blommat hela sommaren, och är nu idag full av knopp och blommor.

10 oktober 2009

Utan trosor på torpet!

Lammstek, goda viner, hundmat, kattmat, senaste Allt om Mat, senaste Allt om Trädgård......inga trosor!
Undra hur det gick till.......
Bara till att gilla läget, nu funderar jag på om jag ska åka tre mil bort till närmsta affär och tre mil hem för att inhandla ett par tantiga konsumtrosor eller vända på gårdagens, eller gå med rumpan bar och tvätta gårdagens och ta ett glas vin medans dom hänger över vedpannan och torkar???? Hur skulle du göra?

Uppdatering:
Det fick bli som så att jag tog på mig min sköna flanellpyjamas, tvättade mina trosor och hängde dem på tork ovanför vedspisen. En trave läsning, tekoppen och så småningom vinglaset gjorde mig sällskap framför brasan. Det var alls inga problem att spendera lördagen på torpet iklädd pyjamas....:)

07 oktober 2009

Vinterhetta

Nu är växthusdörren stängd för säsongen. I varje fall nästan, jag har givetvis en massa krukor kvar att ta hand om innan vintern gör sitt intåg.........får bli nån dag framöver. Jag hoppas att chilin räcker hela vintern. Jag skördade drygt tre kilo, och vi har även ätit en hel del under sensommar och höst. Dessutom har jag fraktat in sex plantor i huset som behöver mogna lite till. Riktigt nöjd med säsongens hetta är jag minsann!
The heat is on......


Röda, orange, gula, gröna och svarta. .......milda, starka, jättestarka och urstarka. Underbart!



Här är ett par Hungaria Wax som behöver lite mer mognad och styka. Även Habaneron, Bih Jolokia, Fish Peppern och Chocolate Scottch Bonnet behöver lite mer värme och ljus innomhus.

05 oktober 2009

Egenodlat och hemmalagat

I våras kom jag hem från Jamtlis vårmarknad med fyra plantor från Ingela som har bloggen Träd gård en. Jag grävde raskt ner dom i en av mina pallkragar. Sommaren kom och sommaren gick, plantorna växte och växte och..........I lördags var det dax att koll vad som fanns i jorden, fram med spaden.


Först avverkade vi det monsterhöga gröna.


Därefter grävde vi fram dom här godsakerna. Vilken lycka, massor med fina jordärtskockor. Jag gjorde som Ingela sa, lämnade några knölar kvar i jorden så att vi får nya plantor nästa vår!


Det slutliga resultatet blev en krämig och god jordärtskockssoppa, med ett knaprigt chips av parmaskinka till. Det gjorde vi bra, riktigt bra!

03 oktober 2009

Årets sista rosor

September har varit en fin rosmånad, många rosor har blommat åter. En stilla "walkabout" i trädgården i gårkväll efter jobbet, några rosor fick följa med in i stugvärmen. Det blev sannerligen en salig blandning, the Fairy, Queen Elisabeth, Nina Weibull , Fresia, Louise Odier och Robin Hood . Denna färgpalett får sprida sin väldoft och värma våra hjärtan denna helg. Rosdagarna är nu räknade , frosten är hård nu mot dom små liven!




"Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllene dosor,
och rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor."
Gustaf Fröding

01 oktober 2009

Fönster

Någon gång nu och då besöker jag ett gammalt fint hus i stensaden, jag älskar trapphuset i marmor och de här vackra fönstren.
Även om det är lite tidigt, det är en hel arbetsdag kvar....passar jag på redan nu att önska alla som tittar förbi en fin avslutning på veckan!