27 februari 2010

Skitvinter och frösådder

Det har varit lite si och så med bloggandet på sista tiden. Kameran håller på att rosta ihop. Alltihop är den förbannde vinterns fel. Senaste dygnet har snömängden ökat med bortemot 15 cm, inget takdropp eller dagsmeja i sikte. Sedan skall de tydligen bli kallare igen i början på veckan... Det är synd om småfåglarna och rådjuren. Varje kväll kommer tre rådjur på besök, dom krafsar i snön och försöker hitta några stackars solrosfrön under fågelbordet. Som tur är har sidensvansarna har sparat några småäpplen åt dem.
För övrigt blev jag på dåligt humör redan tidigt i morse när jag läste följande på förstasidan i dagstidningen: Äldreomsorgen inför ransonering, gamlingarna på vårhemmen skall bara få 2 koppar kaffe, 2½ dl mjölk och två brödskivor per dag!!!!! Vad är de som händer i samhället???

Lite hoppfullt är det på mina fönsterbrädor, chili, pelargon, honungssalvia, basilika och purjolöken växer. Jätteverbenan har komit in från kylan, hoppas den vill gro.
Ikväll skall vi på 40-års fest, det skall bli kul! Må så gott!


Små fikon tittar fram i garaget.

Ingen väg ut

De här är vad jag har lyssnat på hela veckan i jobbarbilen, hoppas att du har spotify så kan du också njuta!
Linda Ström- Ingen väg ut
Från albumet-Utan skyddsnät, utan Gud ( 2010)

21 februari 2010

Madame le Coultre

Minns ni ampel-klematisen som jag köpte förra våren? Den som blommade så vackert hela sommaren ...... Jag var orolig över hur jag skulle klara av att övervintra den, trädgårdsmästaren sa att jag endera kunde gräva ner den ute eller också förvara den på samma sätt som pelargonerna och änglarna. Jag bestämde mig för garaget, ville gärna ha den som ampel även denna sommar . Det verkar ha gått riktigt bra, den vaknade tidigt strax efter jul...... Idag har jag bytt jord, hon fick komma till samma plastampel som hon vintervilat i. Måste hitta en riktigt fin ampel i år till min lilla madame. Nu funderar på om det börjar bli dax att för gödning, hon är ju full i knopp. Trädgårdsmästaren ordinerade massor med näring eftersom den växer i en liten ampel. Tro om de börjar bli dax??


19 februari 2010

Det blir sällan som man tänkt sig

En kompledig fredag. Jag hade inte talat om för en kotte att jag skulle vara ledig. Det var tänkt bli min alldeles egna dag, dona med frösådder och pelargoner. Ta en härlig långpromenad med Frida. Jag vaknade i ottan, kräksjukan hade tagit min kropp i besittning......
Istället för nytagna bilder på frösådder och sticklingar blir dagens inlägg en enda bild från i somras på min Augusta. Ikväll blir det inget fredagsvin, mineralvatten får det bli. Ryggläge i soffan med Allers Trädgård som kom i brevlådan idag. Önskar er en skön fredagskväll.


15 februari 2010

Tulpanfunderingar

Om tulpaner tycker jag mycket. Men hur kommer det sig att nästan alla tulpanbuketter jag hittar kommer från södra delarna av Sverige? Målsta tulpanträdgård ligger ju bara några mil härifrån. Om du vill få reda på hur vad som händer runt om hos Sveriges trädgårdsbloggare just nu så läs här


Önskar er alla en fin vecka med sol och takdropp.
.

14 februari 2010

Funderar...

Tanken med min blogg var att den skulle handla om trädgård, mat, musik och lite annat. En tid nu har jag grunnat på om jag skulle separera min blogg till ett par olika bloggar, typ en trädgårdsblogg en mat osv.....kan inte bestämma mig. Jag är ju en salig blandning av allt det där, och allt får olika mycket plats hos mig beroende på tid och rum.....Om jag gjorde en blogg om enbart trädgård, skulle den då sova från typ september till februari??
Vi får väl se hur det blir. Antingen fortsätter billan och skriva om det som känns mest för dagen, troligen mycket trädgård en tid framöver. Eller också blir det något helt annat....Så får det bli, eller inte:) Velig är jag......


13 februari 2010

Vår i luften

På fönsterbrädan växer chili, pelargon och jättevervena. En säck med god jord till mina vintertrötta pelargoner står i tvättstugan.
När jag vaknade imorse kände jag mig mer utvilad än på länge. Solen strålade från en klarblå himmel och termometern visade på minus 13 grader. En perfekt dag för snöskottning och avkoppling i solen. Fåglarna kvittrar och det droppar från taket. Det börjar kännas en liten, liten aning av vår i luften.............


En god öl, kexchoklad och en saftig apelsin i solen, vad kan man mer begära??

Till och med fryst oxpytt blir värsta lyxmaten när man lagar den utomhus på muurikan.

08 februari 2010

Torparfunderingar

Funderar på om jag skulle säga upp mig från jobbet, sälja huset i stan och flytta till torpet........


06 februari 2010

Is i rören

Senaste tiden har varit en aning påfrestande för billan och mannen. För mycket snö, för mycket kyla, för mycket jobb, för mycket ohälsa hos nära och kära. Den här veckan har det varit tanken på en rofylld torparhelg som fått oss att stå ut. Direkt efter jobbet igår stuvade vi in husdjur och föda i bilen och begav oss mot torpet. När vi åkt några mil kom mannen på att vi glömt köpa en ny termostat till kylskåpet, inte mycket att göra åt. Vi har som tur är källartrappen som är kylskåpstempererad så här års . Vi kommer fram vid 19.30-tiden, bär in packningen och börjar elda. Jag rusar ner i källaren slår på hydroforpumpen så att vi fort kan sätta på pärorna och värma medhavd köttgryta. På Spåret och lugn o ro var planen.
Men inte då... inte så mycket som en droppe vatten kommer ur kranen. Vattnet har frusit, det har aldrig någonsin tidigare hänt så länge det funnits rinnande vatten på torpet och det är länge vill jag lova. Det har väl aldrig heller varit en vinter med så många kylslagna veckor......
Mannen som har lite koll på tåtar, kablar och sånt vet att vattenledningen ligger tätt uppepå avloppsledningen. Och att båda ligger ihop i samma isolering. Istället för en lugn TV-kväll blir det en skitkväll som består av att smälta snö, koka vatten, hälla i avloppet och på det viset försöka tina isproppen.
Jag vet inte hur många liter kokhett vatten vi hällde i vasken, men frammåt nattkröken börjar det smälla och leva om i rören! Vilken lycka när proppen gick..............


Den som senast vistades på torpet var dotter med familj och hon hade mycket ordentlig lämnat skriflig och muntlig rapport om att nästa gång behövdes de fyllas på salt, toapapper och diskmedel. Inte hade vi kommit ihåg det inte........
Och eftersom ingen av oss var sugen på att äta osaltad lammstek ikväll och torka oss i rumpan med gammalt tidningspapper fick det bli en tur till "byn" tre mil bort. Medan jag handlade, passade mannen på att skotta upp mer snö mot husgrunden för att stänga ute så mycket kyla som möjligt.


Köpte ett favorit te på ICA:n, Brunkulla från grannlandet Jämtland. Det finns både svart, rött och grönt jättegott!


Tog också med mig den trasiga termostaten, tänkte kolla på den lilla elaffären i byn om dom möjligvis hade en sådan makapår hemma. Tro det eller ej, det hade dom!

Nu har mannen lagat kylskåpet, jag har burit in ved, vi har rinnande vatten............nu är det rofyllt, nu känns det bra!

02 februari 2010

"Zaskar Dragon"

När jag kom hem från jobbet idag låg ett efterlängtat brev i postlådan, mina fröer....Det här året skulle jag verkligen ransonera mina fröinköp, det gick väl sisådär..........Mest grönsaker och kryddörter, en del perenner och endast ett fåtal ettåringar.
Det blev tre tomatfavoriter: Brandywine, Sungold och Gardener´s Delight.
Jätteverbena, Honungssalvia och Månskensnepeta.....och några sorter till.

Månskensnepeta "Zaskar Dragon" bilden lånad från Impecta.. Orkidélika, avlånga, limevita blommor. En angenäm aromatisk doft och ljusgrönt bladverk. zon 4-6.

01 februari 2010

Kotvätt

En sak som är bra med snön är att den fungerar som världens bästa tvättmedel. Blenda åker ut både nu och då i nysnön. Hon blir så fräsch och precis som ny. Det måste vara jättesvårt att tvätta Blendor för dom som inte har någon snö......


Den här bilden är en eftersläntare från januari månad, jag har gett mig själv snöfotograferingsförbud från och med 1 februari.