28 april 2010

Ohyra

Nu har jag råkat ut för nått som jag tidigare varit förskonad ifrån. Vid gårdagens pelargonvattning upptäckte jag en massa vita flygande ohyra under en del av sticklingarna från i höstas. Jag är mest förtjust i gamla zonaler, borde föresten göra en inventering över sorterna nått framöver.
Regaler är jag måttligt road av, och efter den här upptäckten säger jag nog upp bekantskapen med dom. Jag har tre stycken och igår var det fullt med vita flygare under deras blad, även en spridning till ett par zonaler som stod bredvid bla Bollnäs.
Jag sprayade bladens undersida med såp/t-spritvatten och sedan förpassades dom till sjukstugan. Som jag förstått är det svårt att bli av med de små vita fulingarna. Tar tacksamt emot råd på fortsatt bekämpning.
Bilderna på två av regalerna är från förra året.


Linghed

Donatella Love

25 april 2010

Trädgårdsproblem.

Det är mycket som snurrar nu i billans trädgårdshuvud. Mest glada tankar och funderingar, men ett par rejäla bekymmer har även rotat sig där i...... Körsbärsträdet och Rhododendron är mina stora orosmoln för tillfället. Den här snörika vintern har gjort mig varse om att vi tänkt helt fel när vi planterat Sötkörsbäret. Trädet är nu inne på sin fjärde sommar och det ser så illa ut. Endast tre stora grenar och "toppkronan" kvar resten är knäckta av snönmassorna. Vi har placerat trädet mitt där all snö hamnar när vår stora uppfart skottas med snöslungan. Det blir nog till att börja om med ett nytt träd på annan plats, risken är stor att fler snörika vintrar kommer. Nästa "problembarn" är våra cerisefärgade "roddisar" som har många år på nacken. För fyra år sedan flyttade vi dom från en taskig placering på baksidan där snön från taket rasade rakt på dom. Det blev perfekt med nya platsen framför den vitmålade husverandan, trodde vi..... Förförra våren målade vi verandan och huset rött, det blev jättefint. Men huvaligen vad de cerisrosa blommorna skar sig mot det röda huset. I somras takade vi in och fixade till verandan. Vi förstod inte då att vi skapade ett nytt övervintringsproblem. Även om mannen byggt stadiga reglar för taket så har vinterns snömassor har tvingat oss att skotta verandataket flera gånger. Givetvis har snömassorna hamnat över "roddisarna". Mannen och billan får kavla upp ärmarna än en gång och flytta alla de stora Rhododendrorna ( pluralis ?). Jag får flytta dit riddarsporrana och lite annat som vissnar ner över vintern framför uteplatsen, så får det bli.........


Några små, söta mini-köpepenseér i en skål i väntan på att mina egna frösådda från förra året skall tina fram under de sargade körsbärsträdet.


Rabarberknoppen blir större för var dag.


Igår såg jag årets första fjäril .... påfågelsögat. Getingarna badar i krokusarnas pollenhav tills de blir alldeles gula och så tunga att de nästan inte orkar ta sig upp ur "badet".
Imorgon skall jag ta fram cykeln och börja cykla till jobbet, det var länge sedan sist.
Ha en skön söndag och må så gott alla vänner!

21 april 2010

Pelargonträngsel

Häromkvällen irrade jag runt och såg allmänt stirrig ut.
Följande ordväxling utspelar sig då mellan mannen (m) och undertecknad ( b)...........

m: låter bekymrad och undrar vad letar du efter?
b: en pelargon
m: vaaaa, det kan väl inte vara så svårt, det är väl bara att du tittar dig runt. Dom finns ju överallt..............


Idag kom det en liten fin kartong i brevlådan poststämplad i Stånga på Gotland. Den innehöll 4 fina sticklingar från Sutarve handelsträdgård, sticklingar som jag en tid känt fattats mig.
Kanske min arbetskamrat har rätt som säger att jag lider av en sjuka som hon kallar "pelargonmissbruk"???

17 april 2010

Nattgäst

En mycket speciell person gästar oss inatt. Vi har lekt, promenerat med Frida, ätit och skitit........Kort sagt en fin fin kväll har vi haft!
Nu sover han så gott i sin resesäng tillsammans med sitt gosedjur. Billan och mannen har ätit sin middag: Greksallad, grillad entrecóte och ett glas gott rött. Katten har flyttat till soffan i arbetsrummet, hon har inte bestämt sig för om hon gillar inkräktaren i sovrummet eller ej.......Misstänker att hon kommer och kryper ner hos mig i min säng som vanligt vad det lider.


I hallen står skorna storlek 19 , ägaren snusar och sover så gott:)

16 april 2010

Fredagsfåglar

Ännu en arbetsvecka är avklarad. Dagarna går fort nu, det är mycket som skall hinnas med. Frö plantorna växer och frodas, i helgen skall en hel del skolas om och nya sådder står på tur.
Ännu inte mycket att göra i trädgården, fortfarande massor av snö. Men trädgårdsprojekt och planer finns det.........
Frida och jag inledde helgen med en promenad runt Sidsjön. Under tiden gjorde mannen en akututryckning till svärmor, vattenfylld källare........
Det blev en sen men god middag: Melanzane ( auberginegratäng med tomat, mozarella och parmesan) och lammrostbiff. Jätte, jättegott!


En liten vit pippi bland alla färg-granna gräsänder.


Frida har fullt sjå med att uppföra sig och inte jaga alla änder, inte lätt att vara fågelhund i fågelparadiset.........




Backe upp och backe ner..................


Må så gott och ha en fin helg!

15 april 2010

Vår


Nu är äntligen den efterlängtade våren här. Barmarks fläckarna växer för var dag som går. Några krokusar har vågat sig upp och gula tussilagon börjar synas i vägrenen.
Jag har bytt ut vinterkängorna mot gympadojjorna och tror att jeansjackan kommer fram endera dagen. Huvudet snurrar det av ideér och planer, känner jag mig rätt kommer bara en bråkdel av allt bli förverkligat.


Det är fortfarande många småfåglar som äter från fågelbordet och fyra koltrastar smaskar äppelbitar och sjunger vackert för oss varje dag!
Må så gott!

12 april 2010

Solgult


Himlen är klarblå och över allt lyser en stor gul sol. Marken täcks fortfarande av massor med snö. Inga vårblommor här inte. Det känns ändå som att det inte dröjer allt för länge nu innan våren kommer på riktigt. Jag har precis kommit in från lunchpromenaden med Frida och mitt ansikte är alldeles solvarmt, det är en bra medicin mot vårsjukan som jag lider av.
Ikväll efter jobbet skall jag samla ihop allt granris, ljung och vinterdekorationer för vidare transport till återvinningen. Och om jag lyckas gräva fram skottkärran skall jag också kratta ihop alla kilon med fågelfrö rester som täcker marken under pilarna.
Må så gott och ha en fin vecka!

10 april 2010

Handlake Village

Några mil väster om torpet ligger den lilla byn Handsjöbyn. Där spelades videon till Takidas Handlake Village in. Jag gillar både Takida, låten, historien bakom låten och tystnaden. Kolla in videon, den är nog så mycket "billan" som nått kan bli. Längtar till torpet nu....


Påsklov i fjällen

Vi har haft ett skönt påsklov i Hamrafjällen tillsammans med två av barnen, måg och barn-barn. En trivsam vecka har det varit med skidåkning, promenader, sällskapsspel, god mat och dryck mm. Skidor på höjden och platten. En kväll på lilla fjällkrogen Buskvallen med fjälltapas, öl- och whiskeyprovning, och mycket annat trevligt.Vi har för vana när vi träffas hela gänget att ansvara för mat och dryck olika dagar, skönt att turas om och ibland få sätta sig vid dukat bord. Allt har varit jättebra förutom vädret som har varit riktigt skruttigt!
Till mångas förvåning har jag hållit mig hel och frisk, mina arbetskamrater var jättelyckliga när jag kom tillbaka efter ledigheten utan gips......



Vi har tillbringat många fjällveckor genom åren här i Kaptensgården, både sommar och vintertid. Gott om utrymme har vi i stugan, här trivs vi.


Utsikten är magisk, jag kan sitta i timmar och bara stirra på allt det vackra!


Så här lycklig blir man över en napp i påskägget:))


Inpackad för pulktur i längdåkningsspåret tillsammans med mannen, mormor och Frida.


Frida älskar livet i fjällen med snö och barn-barn, men hon blir sååååå trött ibland. När man är en Frida som snart fyller elva år kryper man gärna upp hos husse mellan varven för en avkopplande tupplur.....

Förr hängde man en soppgryta i järnstativet över elden, nu för tiden hänger man upp haklappar på tork där i stället.


En trevlig kväll på "Buskvallen Inn", en jättegod måltid med fjälltapas till förrätt avslutades med öl och whiskeyprovning. 40 goda ölsorter och 20 fina whiskysorter från många olika länder, 20 kr / dl för öl och 25 kr/ cl för whiskey´n, billigt eller hur? Mycket gott och trevligt!

05 april 2010

I väntan på våren.

Jag skulle vilja visa fina vårbilder och skriva vackra ord om våren. Men det blir inget med det, jag funderar starkt på att ge upp det där men våren. Det är bara snö och snö överallt........
.

I väntan på grönt gräs och gula blommor drar jag ner persiennerna och läser Måns Ivarsson´s biografi om Ulf Lundell " Vill du ha min frihet får du ta den" som jag nyligen fick av yngste sonen.

01 april 2010

Glad Påsk!


En mobilhälsning från Hamrafjäll! Nu tar jag kvasten o drar till Blåkulla!