28 augusti 2010

Lyskväll

Stugsista eller villavslutning, från början en finsk tradition som på senare år vuxit sig stark längs norrlandskusten. Firas den sista lördagen i augusti. Man bommar igen sommarstugorna och tar farväl av sommaren genom att tända marschaller och eldar vid strandkanten. Traditionen har nu spridit sig in i landet och i år är det premiär för Ljungandalens lysnatt. Kl 20.30 ikväll tänds eldar längs hela Ljungan från Viskan i öster till Haverö strömmar längst i väster. Mannen och jag stannar hemma på torpet i Haverö och har vår egen lyskväll med brasa och ljus. Och vi tänker inte stänga torpet för säsongen, här är det öppet året runt.

26 augusti 2010

Annabelle

När jag kom upp i åren och började tycka om "tantblommor" blev jag raskt förälskad i fuchsierna, skönheterna som så förföriskt dansar runt i sina kjolar som små balettdansöser. Först kom Nancy Lou som snabbt fick sällskap av Paula Jane, Annabelle, Göteborgskan, General Monk, Beacon, Blue Angel, ja listan kan göras lång.... Vi hade ett varmt och kärleksfullt förhållande under många år. De växte till sig och blommade rikligare för varje år som gick. Mannen trodde stundtals att jag hade en skruv lös när jag gick runt och småpratade med dom-"hur mår du idag Nancy Lou" och " blev du glad igår Annabelle när de svala sensommarregnet kom"...?
Men som ofta med kärlekshistorier fick även denna ett hastigt slut. Efter vintervilan för ett par år sedan vaknade balettskaran inte upp. Jag grät och svor ve och förbannelse, "aldrig att det kommer en fuchsia in i mitt hus igen". Förra sommaren fanns inte en enda fuchsia hos mig.
Tidigt i våras läste jag ett reklamblad och såg att Plantagen sålde sticklingar bland annat den vackraste av dem alla Annabelle! Jag kunde inte stå emot längre, det är nog så att tiden läker alla sår. Köpte två sticklingar och skaran har under försommaren vuxit till sig med ytterligare några fler.
Den ena Annabellen har fått växa lite buskigt och yvigt, den andra har jag format till en upp stammad. Annabelle är en dubbel vitrosa fuchsia med upprätt växtsätt. Ju skuggigare den står desto vitare blir kjolen.
Jag är förälskad igen!



Knoppen är nära att brista

Annebelle far runt i dansens virvlar. Visst är hon vacker?

Kolla här, man kan smygtitta under kjolen!

Squashlasagne

Alla som odlar sin egen squash känner igen problemet med att så här på sensommaren hinna skörda och ta rätt på dom innan de blir stora som taxar. Igår gjorde jag en lasagne, en jättegod favoriträtt som uppskattas av såväl stora som små.


Jag har inga exakta mått och mängder, men ungefär så här gör jag min goda lasagne av squash.

¤ 2 mellanstora squash ( ca 700gram, skall räcka till tre lager i formen)
¤ 1 gul lök
¤ vitlök
¤ chili efter behag
¤ 500-600 g köttfärs
¤ krossade tomater
¤ lagerblad
¤ oregano o basilika
¤ 1.5-2 dl grädde
¤ riven ost
¤ olivolja, salt o peppar.

Börja med att dela squashen på längden, ca 3-5 mm tjocka skivor. Lägg ut dom på en handduk och strö över salt så att vätska dras ur.

Under tiden gör du köttfärsröran. Hacka vitlök, chili och gul lök o fräs i olivolja. Bryn färsen. Tillsätt krossade tomater, lagerblad, en gnutta socker och torkade örter. Puttra ihop och smaka av med salt och peppar.

Ta fram en ugnsform, torka av saltvätskan från squashen och lägg ett lager i botten på formen. Varva sedan köttfärs och squash. Översta lagret skall vara squash, häll på grädde och rikligt med riven god ost. Gratinera i 225 graders ugn ca 20-30 min.

Till matlagningen rekomenderar jag ett glas rött eller ett glas iskallt vatten smaksatt med något gott från trädgården tex gurka, hallon eller rosor. Och lite god musik därtill tex Elvis Costello- "She"

23 augusti 2010

Fjärlisväxter

Jag har försökt tänka på våra vänner fjärilarna och humlorna när jag gjort mitt val av växter i trädgården. Och så många fjärilar som hälsat på oss här i sommar kan jag inte minnas från tidigare år. Humlor har surrat och fjärilar har fladdrat runt på lätta vingar. Däremot att det inte helt lätt att fånga de små liven på bild!







22 augusti 2010

Höstkänslor


Höstvisa

Vägen hem var mycket lång och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mig en smula för nu är jag ganska trött,
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut att mörkret är så stort
går och tänker på allt det där man borde.
Det finns så mycket saker jag skulle sagt och gjort
och det är så väldigt lite jag gjorde.

Skynda dig älskade, skynda att älska,
dagarna mörknar minut för minut.
Tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut.

Text: Tove Jansson

21 augusti 2010

Växthusrapport

I växthuset trängs tomater, chili och gurka. Jag har inga odlingsbäddar i växthuset utan allt odlas i krukor, utom vinrankan förstås som är nergrävd i backen sedan många år. Tyvärr bjuder inte "zilgan" på speciellt många klasar i år. Förra sommaren skördades mängder av druvor och nästan inga tomater. Det verkar omöjligt att få till både och......:(
Den här helgen ska jag klippa bort det mesta av blad och blommor på tomaterna så att de får så mycket ljus och chans att mogna.


Många olika sorters chili odlas som kommer att hjälpa till med att hålla värmen i vinter. Det här är en för mig ny sort, min märkning säger att det är en Habanero Lemon men mysko att frukterna på plantan ser så olika ut??.... vi får väl se i sinom tid vad det är för sort!


De må plommontomaterna och körsbärstomaterna Sungold och Gardeners delight har frukt i mängd. På grund av platsbrist har fyra Sungoldplantor fått flytta ut på friland.


Eftersom vi målade om växthuset i våras fick plantorna vänta på tok för länge på att flytta ut i "glashuset". Det har gjort att den fula men ack så goda Brandywine ännu inte börjat rodna, men det hinns nog med.


Gurkor i långa rader. Jag har tre plantor och har tappat räkningen på hur många gurkor som skördats. Inte mycket som slår en god och solvarm egenodlad växthusgurka.

Må så gott och ha en skön helg!

14 augusti 2010

Hamrafjäll

Våra svenska fjäll har alltid betytt mycket för mig. Där har jag vandrat och filosoferat, fått knäskålen ur led gånger flera, lidit och njutit... Men mest av allt samlat kraft och blivit hel igen när livslinan man balanserar på blivit för slak. Kände för ca en vecka sedan att nu är det dax, och mannen och jag har nu tillbringat några fina dagar i Hamrafjäll, ca 2,5 mil väster om Funäsdalen, ett par km från norska gränsen. Underbara turer dagtid på fjället och god mat, vila och återhämtning i fin stuga på kvällstid. Här samlar jag kraft minst två - tre gånger per år, fjällen är mitt andningshål i tillvaron.
Klicka på bilderna och njut av vår vackra fjällvärld.


Lycka är att ligga på en fjälltopp och titta på molnen.

Oändligt vackert

Trots att fjällhedarna är så karga är fågellivet rikligt, det finns inte bara ripor.....


Om du klicka på bilden så ser du en stuga där bland björkarna med Anderssjön i bakgrunden. Den har jag önskat mig många gånger, tänk att sitta där i total tystnad mitt i allt det oändligt vackra........

Brusande vatten och skiffer, visst är det vackert?




Frida njuter i fulla drag.

Frida är en gammal hund nu, 11 år och börjar bli gråhårig som matte. Passar på att ta en tupplur i väntan på att lunchen skall bli klar, ostmackor och KORV........


25 grader och sol, kan det bli bättre. Jag skrek rakt ut över heden när mannen sa, "de kunde gärna få vara lite kallare"..... Det var det värsta jag hört idag!!!!!!!


Det är trappor avsatser upp med hela Anderssjöfallet, och det är många steg vill jag lova. Vi går sakta i Fridas takt. Som tur är har den gamla hunden inga besvär från höfter och leder, hon är bara en gammal och trött vovve som njuter av fjäll livet och som går i sin takt.







Hamrafjäll kallas även för "blomsterfjället", där finns en otrolig artrikedom och många vandrar den sk blomsterleden under högsommaren.

Här tycker man inte att det är inte lönt att ta in skotrarna, sommaren är kort........

09 augusti 2010

Robin Hood


Äntligen blommar den lilla buskrosen Robin Hood med sina små karminrosa blommor i klasar . När den mår som bäst är den ca 1-1,3 m, växtsättet är kraftigt och kompakt. Den frös ner rejält i vintras och är nu endast ca 70 cm hög och blommar sparsamt. Zon 5, moschataros.

Hos mig är det måndag och gråväder!

06 augusti 2010

Blomstertobak

Nu har vi kommit en liten bit in i augusti, kvällarna är fortfarande ljumma och skymningen är vilsam. Vi äter för det mesta utomhus och har inte alls någon brådska in. Tobaksblommor och änglatrumpeter sprider en ljuvlig kvällsdoft runt "bodegan". Ler lite för mig själv åt den vita tobaksblommans sällskap, meningen var att den skulle samsas med blå jätteverbena i sina stora urnor. Har även drivit upp månskensnepeta, både verbenan och nepetan har flikiga blad. Inte speciellt lika blad, men tillräckligt lika för att jag skulle röra till det:( I urnorna växer nu vit blomstertobak och cremevita nepeta och i perennrabatten stoltserar den blå jätteverbenan!!! Får väl rätta till mitt misstag och gräva ner nepetan framåt höstkanten.



Snart helg, solen lyser och ikväll skall mannen och jag på konsert med Ulf Lundell och Takida.
Må så gott och ha en skön helg!

04 augusti 2010

Galtström 3

Järnbrukets historia börjar år 1672 med att Magnus Blix, landssekreterare vid länsstyrelsen i Härnösand, lämnade in en ansökan om att få anlägga ett järnbruk bestående av masugn och hammare vid Armsjöåns utlopp i Bottenhavet. Han hade tidigare köpt vatten och skogsrätten för 400 daler koppar och 22 tunnor salt.

1721 härjade ryska trupper längs norrlandskusten och stora delar av bruket brändes ner. Men man startade omgående återuppbyggnaden och redan två år senare var produktionen åter i full gång. Man producerade allt ifrån spik till järnspisar och 1916 stängdes bruket för gott.

Bruket ägs och förvaltas idag av Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA. Området är ett fint utflyktsmål för den som vill besöka en välbevarad bruksmiljö. Här kan du läsa mer om Galtström och järnbruket.


Som alltid när man besöker sådana här gamla byggnader är det lätt att känna historiens vingslag och höra förfädernas steg bakom sig. Ett gammalt fotografi finns bevarat och på det kan man skymta några varelser bland skuggorna på masugnskransen. Här kan du läsa den spännande spökhistorien om fotografiet. Du kan läsa om Den skygge, Den själlöse, Den svartklädde och Tomten i malmporten......



Masugnen invigdes 1884








Gamla saxsprintar och tegelstenar passar bra ihop.








Svarven i smedjan.


Endast en liten strålkastare på timer lyser upp inne i den annars kolsvarta smedjan, så det var svårt att fotografera. Även om den här bilden är av dålig kvalité väjer jag att ta med den. Den visar lite på alla spännande detaljer som finns i smedjan.











Rostugnen invigdes 1890 och idag pågår en renovering av denna.





1887 inköptes till bruket ett ånglok. Loke användes i bruksdriften fram till 1916 sedan drog man timmer fram till 1930.Ett par tågfantaster startade i slutet av 80-talet en renovering. På 90-talet bildades föreningen Galtströmståget (FGT) och Loke kunde återvända i nyrenoverat skick midsommardagen 1997. Idag ligger det åter räls efter den gamla banan. Medlemmarna i FGT kör passagerare och håller loket och banan i toppskick.



Lokstallet.


Slagghögar finns det gott om.


Restaurangen med god mat och fullständiga rättigheter är välbesökt hela sommarhalvåret.


Rosa cyklar och rosa cykelhjälmar för stora och små finns att låna för den som vill ut på en upptäckts tur.





Herrgården


En kvällspicknick i vacker miljö passar perfekt efter första arbetsdagen