27 november 2010

Kylslagen vecka

Veckan som gått har varit kall och hård. När vi kom hem från torpet i måndags möttes vi av ett iskallt hus , värmeaggregatet hade pajat och inomhustermometern visade på knappa 10 grader. En reparatör tillkallades och ett styrkort bytes ut mot 6300 kr. Ett ynka kretskort med lite motstånd, relä och några andra smådelar, tror inte själva komponenterna kostade mer än några hundralappar.......... Surt!
Nu har vi kommit till den sista helgen i november och huset skall pyntas med stjärnor och stakar. Det skall sväras över trassliga ljusslingor och trasiga lampor. "The samt procedure as last year"........





Tänd ett ljus, må så gott och ha en fin advent!

19 november 2010

Trevlig helg!

I morse visade termometern på minus 12 grader. Det är en klar och krispig novemberdag här hos mig. Solen gnistrar i den vita snön. Jag blir allt mer övertygad om att vintern är här för att stanna.


Ikväll får vi finbesök, barn-barnet A är föräldraledig och tänker tillbringa natten tillsammans med oss. Vi ska leka, läsa, mysa tillsamman och äta Osso Bucco med risotto till kvällsmat.
I morgon packar mannen, djuren och jag oss i väg till torpet. Det börjar bli dags att plocka fram adventstjärnan och stakar. Hoppas även få tid att besöka mina favoritbloggar, jag har missat massor med trevlig läsning senaste veckorna.....

Må så gott och ha en trevlig helg!

13 november 2010

Plötsligt kom vintern

Andra veckan i november har snart passerat, som vanligt för mycket jobb och för lite fritid.
Hösten har lämnat över stafettpinnen till vintern, en ny årstid är här. Mellan tisdag och onsdag kom närmare 30 cm snö på min gård. Den första snön brukar ofta försvinna lika fort som den kom, men nu vet i sjutton, det verkar nästan som om den är här för att stanna.
I torsdags var jag på min första trädgårdsträff med den lokala trädgårdsförningen, jättetrevligt.


Några krukor med örtkryddor i köksfönstret påminner om sommaren och piggar upp matlagningen.


Dagarna är korta, solen gick idag upp klockan 07.58 och kommer att gå ner 15.10. Till och med kortare än en normal arbetsdag.....


Så här såg det ut efter snöfallet i tisdags.




Det som göms i snö kommer upp i tö........
Trevlig helg!

08 november 2010

Mitt nästa liv

I mitt nästa liv har jag bestämt mig för att bli katt. När novembermörkret kryper in på knutarna ska jag endast gå ut och göra det absolut nödvändigaste, äta god mat samt vräka mig framför brasan. Jag skall krypa ut ur mitt ide först när det börjar låta dripp, drapp, dripp, dropp..... från taket. Det vore väl ett gott liv?

07 november 2010

Novembertröst

Det är flera pelargoner på min fönsterbräda som gör allt för att hjälpa mig igenom novembermörkret. Bland annat ett par av sorten "Cattolica". Det är en gammal kraftigt växande zonal, en så kallad "smultron och mjölk" sort med rosa och vita blommor. Jag är mycket förtjust i den, både för den vackra blommans skull och för växtsättet på blommorna. De liksom hänger ner och svävar på sina kraftiga blomstjälkar. I våras stammade jag upp en stickling, den har artat sig fint. Jag tror den kommer att få stå kvar på fönsterbrädan så att jag kan ha lite extra koll på den i vinter. I min fantasi kommer den att se fantastiskt vacker ut till sommaren med en stor krona full av svävande blommor......vi får väl se hur det blir med den saken.




Den sägs vara hemtagen från byn Cattolica i Italien av Veronica Wägners far, Gustav Sandegren under 1970-talet. Veronica Wägner har skrivit böckerna "Älskade pelargoner" och "Passion för pelargoner" och myntat ordet "pelargonfeber", en sjuka som säkert fler än jag dras med.

Lär dig älska mörkret, hämta ett ljus och tänd- U.L

04 november 2010

Chilepulver och upp till kamp!!!!

Chilepulver finns nog om baskrydda i de flesta hushåll. I billans skafferi finns ett exklusivt chilepulver som inte kan köpas i någon butik.
Lätt att göra, det enda som krävs är chilepeppar, en enkel kvarn och plasthandskar.



Ibland gör jag vackra "Ristas", som man gör genom att knyta ihop chilepepparen till vackra halsband med bomullssnören. Men det tar lång tid att torka på de sättet, så för mig har jag dessa Ristas endast som "ögongodis".
Resten torkar jag i ugn. Då lägger jag chilepepparen luftigt på bakplåtspapper och in i ugnen i 50 grader med ugnsluckan någon cm på glänt. Det är viktigt att luften kan cirkulera. Givetvis beror det på storleken på pepparen, men det går som regel på några timmar eller över natten. En ljuvligt fruktig doft sprider sig i köket.


Iland gör jag en blandning av olika sorter och ibland mal jag och förvarar var sort för sig.


Jag använder en elektrisk kaffekvarn när jag maler. INTE min dyra fina kvarn som jag mal mitt dagliga kaffe i, utan en enkel kvarn med knivar som absolut inte duger till kaffemalning. Det går att få en fullt användbar chilepepparkvarn för några hundralappar.

Tillverkning av chilepulver är en perfekt syselsättning i den mörka månaden november. Under arbetets gång kan man drömma om och planera för nästa sommars chilepepparodling.
Tyvärr grumlas mina drömmar idag av det idiotiska EU-direktiven som är på gång. Nu skall allt standardiseras. Läs mer här hos mina bloggvänner Mia och Tyra, knyt näven och protestera mot eländet som kommer att drabba oss alla som njuter av att odla vårt eget goda gröna.

Tänd ett ljus och må så gott det går med tanke på EU-eländet!