30 juni 2010

Fådda blommor

I billans trädgård är det ännu bara knopp i rosor och pioner. På bordet står nu en ljuvlig och väldoftande bukett, visst blir man glad när man får sådana här fina blommor?

27 juni 2010

Blåsväder

Kom precis på att det finns ett fint tyg med pippifåglar på i min byrålåda. Det kommer att passa perfekt som vindskydd vid matlagningshörnan där muurikan står. Fram med sytråd och mammas gamla symaskin, min egen brann ju upp för några veckor sedan.....
En arbetsvecka kvar sedan fyra semesterveckor. Ha en fin söndag och må så gott!

24 juni 2010

Trevlig midsommar!


Skönt på torpet, idag har det varit 24 grader i skuggan. Mitt på dagen höll myggen på att driva mig till vansinne, men mot eftermiddagen började det blåsa. En skön, varm vind och myggen var som bortblåst!
Önskar er alla en solig 0ch trevlig midsommar!

23 juni 2010

Torparhelg

I morgon bitti kommer sotaren till torpet. Lite bökigt att få till en ledig dag mitt i semeseterperioden... men det gick:)
Vi kom fram ganska sent. Ljust och vackert ute. En miljon myggor mötte oss så fort vi öppnade bildörren, men som tur är gillar dom alltid mannen mycket mer än mig......
Härlig grönska på torpet, gräset är typ 30 cm högt......:((
Inte mycket som blommar nu. På grusgången syns några vita sibiriska vallmo, annars är det knopp i de mesta.
Det är Signes första torparhelg, hon smyger runt och kollar i varje vrå. Hennes hjärta bankar, det är lite läbbigt med ett nytt ställe. Efter ca en timmes rekning, ett fat med torsk och en identifierad kattlåda är allt frid och fröjd. Nu ligger hon i soffan bredvid Frida och snusar gott.
Förra veckan blev Signe ID-märkt, inte av veterinären utan av Pusan. Efter att ha flyttat sig typ 15 gånger, klappat till med tassen utan klor typ 20 gånger och Signe ändå inte slutat terrorisera gamla Pusan så brann det ordentligt! Ett litet hack i örat blev resultatet, nu är hon inte någon annan kisse lik:))
Må så gott!

14 juni 2010

Trädgårdsläget

Gråväder idag, inget regn än så länge men grått och trist.
Tre veckor kvar till semestern. Nu kan den gott få komma.....värmen alltså! Inga rosor, inga nävor blommar i billans trädgård. Vi vill ha sol!
Idag är jag kompledig och det känns som om det är en bra dag för att gräva ett land till alla jordärtskockor som har förökat sig så till den milda grad att pallkragen håller på att sprängas!

Det blir lite si och så med bloggandet dessa dagar, det är mycket man vill hinna med efter jobbet. Ikväll skall jag ta mig tid, krypa ner i tv-soffan med en kopp te och läsa en massa bloggar jag missat senaste veckorna. Det kommer att bli spännande att se vad som hänt hos er alla i vårt avlånga land:)
Må å gott alla vänner!


Pastellaklejorna har börjat blomma. Här är den vackra vita som snällt väntar på att grannen, den svarta som jag sådde förra året skall slå ut. Stora mörka knoppar är det i den, hoppas bara att den är RIKTIGT svart.

Lupiner, lupiner och mera lupiner....

Växthuset är som vanligt fyllt med chili av olika sorter, vinrankan och gurkan är de också bra fart på. Tomaterna däremot är tjuriga, hoppas innerligt att de kommer igång ordentligt snart. Förra året var ett riktigt skruttigt tomatår här hos mig, vill inte ha en repris på det.

Lila bollar lyser upp lite här och där....

Alla stora rhododendron har accepterat flytten till baksidan av huset, de var slitigt men det blev bra. Nu slipper dom massakeras av snö till vintern.


Bondbönorna växer och frodas.

Jag har grävt ner pumpa frön lite här och där.

Rejäla skott på kryptallen

Den stackars klematisen som varit felplacerad och höll på att förgås förra sommaren har börjat klättra uppåt.

Myskamadran väntar på att liljekonvaljerna från odla.nu skall komma, tror att de kommer att trivas tillsammans


Jag vet inte riktigt vart minipenseérna skall få flytta när vi gräver upp det snöskadade körsbärsträdet. Dom har trivts bra därunder.....

06 juni 2010

Bondbönor och Clivia

Helgerna går alldeles för fort, korta stunder drabbas jag av en släng av panik över allt jag inte hinner med. Men sedan sansar jag mig, det är faktiskt bara första veckan i juni. Jag har bestämt mig för att alla projekt jag påbörjat här hemma skall vara klara till midsommar, så det är gott om tid.......Ingen stress här inte!
Idag har de försådda bondbönorna, Green Hangdown fått komma i god utomhusjord. Ett fiberdukstält skyddar mot sol och klumpiga husdjur. Det finns ett talesätt som lyder som följer: "hunden är människans bästa vän", men jag tycker istället att det borde heta "fiberduken är människans bästa vän"......

Jag är inte direkt någon krukväxtmänniska, förutom pelargoner då förstås! Men några ståtliga Clivia finns hos mig. Ett par exemplar i den här färgen och någon i en gul nyans. Idag har dom fått komma ut på sitt sommarboende i trädgården. Där kan jag sitta och titta på dom och längta till Barcelona.
Ha en fin vecka och må så gott!

05 juni 2010

Trädgårdsarbete och utskolning av kattunge

Vi har börjat anlägga en grillplats/matlagningshörna på framsidan en bit från uteplatsen. Det kommer att bli trallgolv och någon form av tak som skyddar mot regnet. Vi lagar mat utomhus året om så det skall bli trevligt med en liten skyddad uteplats för matlagningen. Som vanligt blir det inte så enkelt som man tror från start. Vi markerade ut ytan ca 4 x 3 meter och började gräva och göra ett underlag i våg. Givetvis stöter vi på värsta bautastenen i backen och måste flytta allt ca 1 ½ meter åt höger. Vilket i sin tur medför att vi var tvungna att gräva upp och flytta den bautastora rabarbern som annars hamnat mitt i alltihopa. Mycket arbete återstår men det ser riktigt bra ut så här långt.
Det har varit en skön dag med sol och lite växlande molnighet. Medan jag vattnade och fixade i växthuset lagade mannen till en god Biff Rydberg på muurikkan, en iskall öl bjöd han på därtill. Det är så härligt nu när det går att sitta ute på kvällarna och äta. Nu har vi beställt en film på digital tv:n, Sherlock Holmes och jag har dukat fram den goda morsdagschokladen.


Lilla Signe har nu bott med oss en vecka, senaste dagarna har hon vidgat sina vyer med små äventyr på den ca 30 kvadrat stora verandan. Idag var det dax att börja utforska omgivningen utanför. Läskigt stort och hemskt tyckte Signe att det såg ut när vi "öppnat" bordsskivan som inhägnat verandan. Visst är det förresten vackert med gula solar i gräset?


Kom Signe säger Frida och viftar på sin svans, det är inte farligt alls!

"The Black Queen" allas vår Pusan styr upp och ser till att det råder ordning och reda i billans trädgård.

01 juni 2010

Kvällsdoft

Här på verandan under den gamla häggen trivs jag gott. Där kan jag sitta och blunda, bara vara och andas in den ljuvligaste doften av alla. Doften av försommar, jag önskar att de gick att trycka på pausknappen. Att det gick att stoppa tiden. Det går alldeles för fort nu ......