04 augusti 2010

Galtström 3

Järnbrukets historia börjar år 1672 med att Magnus Blix, landssekreterare vid länsstyrelsen i Härnösand, lämnade in en ansökan om att få anlägga ett järnbruk bestående av masugn och hammare vid Armsjöåns utlopp i Bottenhavet. Han hade tidigare köpt vatten och skogsrätten för 400 daler koppar och 22 tunnor salt.

1721 härjade ryska trupper längs norrlandskusten och stora delar av bruket brändes ner. Men man startade omgående återuppbyggnaden och redan två år senare var produktionen åter i full gång. Man producerade allt ifrån spik till järnspisar och 1916 stängdes bruket för gott.

Bruket ägs och förvaltas idag av Svenska Cellulosa Aktiebolaget SCA. Området är ett fint utflyktsmål för den som vill besöka en välbevarad bruksmiljö. Här kan du läsa mer om Galtström och järnbruket.


Som alltid när man besöker sådana här gamla byggnader är det lätt att känna historiens vingslag och höra förfädernas steg bakom sig. Ett gammalt fotografi finns bevarat och på det kan man skymta några varelser bland skuggorna på masugnskransen. Här kan du läsa den spännande spökhistorien om fotografiet. Du kan läsa om Den skygge, Den själlöse, Den svartklädde och Tomten i malmporten......



Masugnen invigdes 1884








Gamla saxsprintar och tegelstenar passar bra ihop.








Svarven i smedjan.


Endast en liten strålkastare på timer lyser upp inne i den annars kolsvarta smedjan, så det var svårt att fotografera. Även om den här bilden är av dålig kvalité väjer jag att ta med den. Den visar lite på alla spännande detaljer som finns i smedjan.











Rostugnen invigdes 1890 och idag pågår en renovering av denna.





1887 inköptes till bruket ett ånglok. Loke användes i bruksdriften fram till 1916 sedan drog man timmer fram till 1930.Ett par tågfantaster startade i slutet av 80-talet en renovering. På 90-talet bildades föreningen Galtströmståget (FGT) och Loke kunde återvända i nyrenoverat skick midsommardagen 1997. Idag ligger det åter räls efter den gamla banan. Medlemmarna i FGT kör passagerare och håller loket och banan i toppskick.



Lokstallet.


Slagghögar finns det gott om.


Restaurangen med god mat och fullständiga rättigheter är välbesökt hela sommarhalvåret.


Rosa cyklar och rosa cykelhjälmar för stora och små finns att låna för den som vill ut på en upptäckts tur.





Herrgården


En kvällspicknick i vacker miljö passar perfekt efter första arbetsdagen

2 kommentarer:

Inger sa...

Intressant:)
Så fint att järnbruket tas om hand.
Ha det bra!

haspet sa...

Kul att läsa, spännande med historia. Så fina bilder på gamla vackra byggnader. Ha det gott.// Peter