02 augusti 2010

Galtström 1

Fint väder och läge för en kvällspicknick i vacker miljö, allt för att hålla semesterkänslan kvar så länge som möjligt...... Snabbt hem efter jobbet för att hämta Frida och skyndsamt lämna staden. Första stoppet blev på Skatans fiskrökeri, rökta räkor, aioli och lite annat smått och gott inhandlades. Inte långt därifrån ligger Galtström ett kustparadis i Njurunda, ca 2 mil söder om stan. Vår vandring började vid Galtströms kyrka fortsattesedan längs Armsjöån och slutade vid det gamla järnbruket. Många bilder blev tagna, tänkte visa några av dom uppdelat i tre olika inlägg. Vi börjar vid Kyrkan.



Först en liten paus i på den gamla kyrkogården, den ligger så vackert alldeles vid ån.


Klockstapeln i trä.


Galtströms kyrka är mycket populär till dop och bröllop. Den grundades 1680, troligen av arbetarna på bruket. De var valloner som jobbade där och de sägs att de vägrade arbeta på järnbruket om de inte fanns en kyrka i närheten. Formellt invigdes den inte förrän 1697 då Karl den tolfte var kung. Kyrkan skonades 1721 när ryssarna kom och brände ner hela järnbruket, troligen av respekt för gud och det kyrkliga.

Taket är ett spåntak gjort på gammalt vis.

Spåntaket underhålls flitigt och är i gott skick. Den här mannen såg ut att trivas riktigt bra däruppe på taket i kvällssolen.
Nästa gång ska jag ta er med på en vacker vandring längs Armsjöån, fortsättning följer!

2 kommentarer:

Inger sa...

Dit vill jag också åka, inte så långt från mig heller. Du har alldeles rätt om Gröntjärn.
God Natt!

Beppan sa...

Oj - rökta räkor och aioli - vilken höjdare! Åt det för flera år sedan i en liten restaurang på Höga kusten.

Spännande att få följa din kvällsvandring!