16 oktober 2010

Habanero Lemon och torsdagssoppa

Det är många som efterfrågar inlägg om några milda chilepepparsorter. Jag lovar att det kommer framöver. Men jag skulle önska att ni inte vore så rädda för de heta sorterna. Allt handlar om en doseringsfråga, ta bara en liten liten bit eller någon cm av chilepepparn om den är stark. Det är bättre att ta lite för lite i början än för mycket. Alla är vi barn i början även jag har förstört köttgrytor som blivit på tok för heta.
Jag hörde Jonas Borssen på radion här om dagen och han sa några kloka ord....."chilepeppar är matlagningens viagra"..... Precis så är det, den ska förstärka och locka fram smakämnena i maten. Det är inte meningen att det ska brinna i truten, det ska vara gott!



Dagens chilepepparinlägg handlar om den här lilla gulingen, Habanero Lemon- capsicum chinense. Jag har haft fyra plantor och skördat mängder med frukt.


Det är första året som jag odlar den här chilen, men definitivt inte sista gången. Den har blivit en av mina favoriter. Den har habanerons typiska fruktighet och en tydlig citruston. Inte den starkaste habaneron, men absolut en av de godaste. Dessutom mognar den ovanligt tidigt.


Dagens middagstips blir en krämig morotssoppa. Nu vet jag att många stönar, morotssoppa låter inte gott. Men de är en jättegod och snabblagad maträtt, jag lovar. Första gången jag sa att de skulle serveras soppa på morötter till middag höll mannen på att döden dö.....men nu är även han frälst! Jag brukar variera smaksättningen... ibland apelsin och chile, ibland lite kokosmjölk och chile.....
I torsdags blev det Morotssoppa med ingefära, chile och citron.
Så här gjorde jag:
Smält smör i en gryta, fräs ett par hackade charlottenlökar, vitlök, ingefära och chile (jag tog en urkärnad finhackad habanero lemon) Skalade 6-7 medelstora morötter som jag delade i mindre bitar och fräste tillsammans med kryddorna. Hällde på ca 7,5 dl hönsbuljong och puttrade tills morötterna mjuknat. Mixade och smakade av med salt o peppar.
Serverades med en klick lättvispad grädde som smaksattes med rikligt av rivet citronskal och hackad gräslök. Ett gott bröd därtill.....

Lova mig nu att ni börjar utforska chilepepparens magiska värld och ha en skön helg!

11 kommentarer:

Lilla B sa...

Åhhhh!!!!

Jord under naglarna sa...

Jag har provat morotssoppa flera gånger, bland annat med apelsin i, men jag får inte riktigt till den där wow-smaken... Kanske ska köra i lite chili och ingefära också för att få till det!

Ha en skön helg!

billan sa...

Lilla B: mmmmm:)

Jord under naglarna:
Jag tror wow:et kommer om du tillsätter lite "viagra", det behövs lite chile för att uppväga morötternas sötma.... Ingefära är kanon, det sägs även motverka åldrandet.....:)
Önskar även dig en skön helg!

Inger sa...

Du kan verkligen inspirera till matlagning och morotssoppa är på helt rätt nivå för mig:)
Ha en fin söndag!

Unknown sa...

Jag lovar!!!! Vad gott du får det att låta! Ska genast prova:)

haspet sa...

Låter superspännande med morotssoppan, dessutom är den ju jättevacker. Jag har odlat vanlig Habanero och den gav ju hur mycket frukt som helst, även långt efter att jag tog in den (i en varm lägenhet...) innan frosten. Med citrussmak kan jag tänka mig att den blir riktigt läcker. Var på en föreläsning förra veckan och vann i lotteriet, det var en massa små plantor av diverse spännande perenner att välja på, men jag blev så stressad där så jag tog en chili med frukt mest för dom vackra frukterna... Tänkte efteråt att den kommer ju att dö snart så det var väl inte så smart, men sen kom jag på att jag kan ju faktiskt ta frön till nästa år. Peruvian purple heter den, har du testat den? Jag har inte smakat den ännu men dom sa att den ska vara superhet, vi får väl se. Ha en skön söndag.// Peter

Bea sa...

Mmm...det lät gott och vackert!
Tack för tipsen!
Må gott! /Bea

Beppan sa...

Den där soppa får jag allt ta och testa! Ingefära är en favoritingrediens hos mig. Tillsammans med vitlök, chili och citron tror jag säkert att även morotssoppa kan bli riktigt gott!

Laila sa...

Så bra att du tar upp chilepeppar! Sa just idag till barnoch barnbarn att jag ville ha deras hjälp att reka efter goda chilepepparsorter! "Habanero" sa alla, men vilken variant visste de inte... Några vill ha det ordentligt starkt, andra god smak. Ska följa dina fortsatta inlägg noga!

Ha det gott!/Laila

Anita sa...

Den sorten står nu på min chiliinköpsfrölista för nästa år (kul med långa ord :)

Det där med att smaka på chilin är väldigt viktigt. Och precis som du säger, de heta chilifrukterna kan verkligen höja smaken på en rätt, bara man inte tagit för mycket förstås.

Så roligt med ett recept på morotssoppa. Det har jag (ärligt talat) aldrig en funderat på att göra. Men det ska det bli ändring på nu. Det ska bli mycket soppor i höst och det här kommer att bli en av dom.

Nu ska jag titta på nästa chiliinlägg hos dig innan min lunch är slut. Ha det gott :)

/Anita

Janne sa...

Härlig blogg detta. Kul att hitta fler nördar som delar med sig av sina kunskap och erfarenheter.

@Haspet
Du är inte fel på det med Peruvian Purple. Jag odlade den i fjol och det är en ytterst trevlig lite chili som inte tar så mycket plats. Den ger fantastiska blommor och lila, nästan svart uppåtstående frunter som är lite större än bigaråer. Det är däremot inte så starka. Skulle gradera dem till medium på skalan. Smaken är ganksa fyllig med en behaglig hetta.
Du kan nog hitta lite mer info och bilder på min blogg, chili&garlic om du klickar på mitt namn.

Lycka till