19 oktober 2010

Tips från coachen

Ingefära- zingiber officinale sägs näst efter peppar vara den krydda som har störst spridning i världen. Stimulerar aptit och matsmältning. Ämnet zingeron i ingefäran har en antiinflamatorisk verkan. Stimulerar andning och blodcirkulationen i hjärnan, således bra mot huvudvärk. Motverkar illamående och åksjuka. Till sist kanske det bästa av allt- ingefäran sägs motverka åldrandet.......


Chilepeppar innehåller capsacin, ett ämne som har flera bevisade hälsoeffekter. Det främjar kroppens egna produktion av endorfiner. Stimulerar matsmältningen, har en värmande effekt som är bra för oss fryslortar. Motverkar illamående och gikt.

Vitlök har använts inom läkekonsten under tusentals år. Sägs ha effekt mot bakterier och svamp. Verkar antioxiderande och förebygger plack i blodkärlen, förbättrara blodtrycket och minskar det farliga kolesterolet. Förebygger förkylning och hosta. Har effekt vid bronkit och astma.
Kan det bli bättre?

Frossa i vitlök, chile och ingefära och må så gott!

7 kommentarer:

Inger sa...

Ingefära är så himla fräscht, vitlöken oumbärlig och chilin är på stor frammarsch hos mig, försöker övervintra din planta. Tror du det är möjligt?
Kram

haspet sa...

Du skulle nog gilla ingefäramarmeladen som H har gjort som vi säljer för vår trädgårdsförening (Föreningen TRIM). En riktig energikick och supergod. Härligt att ta vara på sånt man kan odla själv. Odlar du egen ingefära också? ha det gott.// Peter

Unknown sa...

Åh, ja! Ingefära som är så gott. Tänkte försöka odla lite inomhus. Lär ju gå bra har jag sett på någon blogg:)

Jag är en skötsam adept och använder chili i all möjlig mat. Häromdagen blev soppan VÄLDIGT stark av en femtedel av en Rocoto Red... Men 3 dl crème fraich gjorde susen;)
Ha det gott,
Charlotta

Anita sa...

Visst är det härligt när så goda saker även är himla nyttiga. Sånt gillar jag. Sitter just och äter en sallad och stoppade precis en kalamataoliv i munnen. Inte fel det heller. Och oliver är ju också nyttigt. Innehåller omättat fett, antioxidanter och järn.

Härligt med matinlägg!

Skatan sa...

När Mannen och jag började bli lite krassliga och det där stora bröllopet vi var bjudna till hägrade fick vi en stark ingefäradryck av Kinesen som vi drack. Starkt, jättestarkt men gott. Och vi motade faktiskt Olle i grind.

Kram!

Åsa! sa...

Ja det är väl bara att tugga på! :D

Bea sa...

Oj, det var mycket nyttigt och gott och en trevlig lektion i fakta kring frukternas goda egenskaper och bra för både det ena och det andra.
Tror jag skall ladda med massor av ingefära och stoppa åldrandet ...hi, hi...
Kram /Bea